Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy szerelem története- Dolhai Attila

2009.11.07
 
 
 
Egy szerelem története- Dolhai Attila

Sony BMG-2008

 

“Két összeillő ember
Fényl
ő, tágra nyíló szemmel.
Figyeld, elakad a hangunk
Istenem, hát mi vagyunk
!”
 
     Szeretném nektek bemutatni az új lemezt- tudom,hogy már mindenki ismeri- de kicsit másképp, mert a zenéhez annyira nem értek, hogy a hangszerelést, vagy a hangot értékelhessem. Azt írom le, amit érzek közben, amit a dal ad nekem, életérzéseket:
 
01.Ő
Az első dal, az első szerelmi vallomás. Olyan jó ezt elmondani, kimondani magunkból, ha szeretünk, elmondani annak, akit szeretünk. Bennem ez a szám olyan kellemes megnyugtató érzést kelt… olyan hazatérő, megtérő hangulatot… megérkeztem, itthon vagyok: „… számomra nincs más, csak ő… csak ő!”
02.Két összeillő ember
A CD-ről ez a szám a személyes kedvencem, úgy érzem, ebben tökéletesen meg van fogalmazva a szerelem, s mindaz, amit ez az érzés adhat.
Hallgatva ezt a dalt, átélem a szerelem teljes érzelmi skáláját-és hozzá ez a borzongató hang- mi lenne, ha még szerelmes is lennék?
Azt hiszem, ennél szerényebben, tisztábban még soha nem fogalmazták meg ezt az érzést.
03.Évszakok
Szeretném hinni, hogy van ilyen szerelem, de én még nem találkoztam vele, na ez ilyen formában nem igaz, mert mindegyikről az elején azt hittem, hogy az- később rájöttem,hogy tévedtem.
Most már akarom hinni… és ez a dal el is hiteti velem.
04.Visszatérek én
Korda György szájából nekem idegen volt ez a szerelmi vallomás, velem Dolhai Attila szerettette meg igazán, és nem hinném, hogy az eredeti előadó szájából valaha is a favoritom lehetne… de ez itt, és most nagyon megfogott.
05.Hogyan tudnék élni nélküled
Hát Demjént egyébként is mindig szerettem-, de tőle szerintem nem hallgattam meg ilyen iszonyú mennyiségben- és soha nem tudom megunni, egyszerűen imádom… hogyan tudnék élni e dal nélkül?
06.Mindig ugyanúgy
Ez a másik nagy „szerelmem”, talán mert számomra ez egy kellemes, mit kellemes, varázslatos emléket idéz fel- de azt nem árulom el- ezt hallgatva minden kizárok: „elfeledem majd, hogy zajos a világ”, és csak ez a dal létezik ilyenkor, és én, és ő, és a titok.
07.Kékasszony
Hát ez a másik nagy kedvencem, a hangszerelés is fantasztikus és az egész dal olyan nosztalgikus, olyan „visszaemlékezős”, az emberben csak úgy kavarognak az érzések.
 08.Romantika
Itt teljesen magával ragad a szöveg, a dallam, végig egy képzeletbeli utazásként élem meg, teljes eufóriába ringatva magam, álmodozva, mosolyogva, boldogan… valakivel.
09.Egy darabot a szívemből
Lendületes ez a „nóta” is, az én szívemből is kivesz egy darabot, elfoglal egy nagyon kedves helyet- és elgondolkoztatott, hogy volt-e olyan szerelmem, akihez szívesen visszamennék… a válasz lehangoló-a dallal ellentétben-, hát nem.
10.Csak egy tánc volt
Ez a legvidámabb, leghumorosabb hangulatú dal… én mindig olyan erős boldogságot érzek közben, majd szétfeszít az energia-, sőt azt is elárulom, hogy ha este egyedül megyek az utcán , akkor hangosan énekelem- és persze mindig elképzelem, hogy ezt Attila, hogyan énekelné, a gesztusait, a huncut mosolyát és az a „bizonyos” nézését… csupa boldogság!
 
 
11.Tűzvarázsló
Ezzel a számmal csak az a problémám, hogy „abban” az időben a csapból is ez folyt, és valahogy túl sok volt nekem… persze most ebben a hangszerelésben és „ezzel” a hanggal, sokkal elfogadhatóbb, de még nem békültem meg teljesen vele, talán a „fiatalkori” szerelmi kudarcaimat is felidézi… talán ez az oka, amiért idegenkedem tőle.
12.Kell még egy szó
Tetszik ez a dal, csak nekem olyan „kakukktojás”, mert nekem nem a szerelem jut róla eszembe- és hát nem is arról szól, olyan, mintha a vezérfonalat ez hirtelen megszakítaná, lehangol, lelomboz, mégis ettől függetlenül egy csodálatosan szép érzelmes lírai szám… kezdem úgy érezni, hogy talán mégiscsak van hazám… de hol?
 
     Hát, elérkeztünk a végére... és kitaláltam valamit, amivel talán kissé interaktívvá tehetjük oldalunkat, szóval mit szólnátok hozzá, ha mindenki megírná a kedvenc dalát az albumról és ahhoz írna 1-2 mondatot, hogy miért és milyen életérzést társít hozzá. Hajrá... várjuk véleményeiteket- mi is kíváncsiak vagyunk ám Rátok ! 

 

                                                                                                                                                   P. Csilla

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Régi hozzászólások

(Egy szerelem története, 2009.11.07 19:37)

csilla.piros@gmail.com
(P.Csilla, 2008. 12. 17. 23:05)
Kedves Éva,
Örülünk, hogy tetszik a lapunk és remélem a CD is tetszeni fog, fantasztikusak a dalok és hát a Hang is gyönyörű!


halaszeva.db@gmail.com
(Éva, 2008. 12. 16. 23:36)
Kedves Csilla!
Megnéztem a honlapot, melyet nagyon igényesnek tartok. Látszik rajtad (és természetesen a kolleganőd írásain is) mennyire kedvelitek, tisztelitek a színészt. Rengeteg munkátokba telhetett, hogy ezt ilyen precízen összehoztátok. Őszintén gratulálok!
Konkrétan a CD-hez nem tudok (sajnos) hozzászólni, nincs meg nekem (jó ötlet a szeretteimnek karácsonyra),annyit viszont hozzáfűznék, hogy nem véletlenül azoktól az előadóktól van úgy összeválogatva, ahogyan. Természetesen Dolhai Attila egy újabb generáció mint pl. Demjén Ferenc, vagy Presser Gábor,mondhatni a mi korosztályunk, így másképp hallgatjuk-hallhatjuk Tőle a fenti számokat.Minden esetre olyannyira felkeltetted az érdeklődésemet a CD iránt, hogy beszerzem-hisz az összes számot ismerem a korábbi, magyar előadóktól.Nagyon sok erőt, energiát, ennek következtében pedig igazán sok sikert kívánok a honlapotokhoz,
ÉvaMoncsúr!
(P.Csilla, 2008. 11. 28. 22:11)
Moncsúr!
Hát irigyellek- nem is kicsit!-köszönjük a véleményed.Annamari!


(P.Csilla, 2008. 11. 28. 22:08)
Kedves Annamari, nagyon örülök,h írtál...és nagyon tetszett, amit írtál.
Köszi,és igyekszünk gyakran frissíteni, új írást felrakni.Akkor ketten már biztosan vagyunk!
Várjuk továbbra is a véleményed.


Szerelem története
(gannamari74, 2008. 11. 28. 21:58)
Sziasztok!

E dalok mindegyike egy emlék. Karácsonyi bálban, tánc közben ismertem meg azt, aki valamilyen formában mindig jelen van az életemben (Csak egy tánc volt), hogy eljussunk addig a pontig, amikor már úgy gondoltuk nem tudunk élni egymás nélkül (Hogyan tudnék élni nélküled?), de változtak az évszakok, és eltávolodtunk, de nem egészen, mindig valahogy visszatértünk egymáshoz, és mindig ott hagytunk egymásnál egy darabot a szivünkből. Én is bevallhatom azt, hogy az utcán munkába menet, vagy csak séta közben is dúdorászom ezeket a dalokat. És valahogy minden könyebb, ha ezeket hallgatom Attila előadásában.
(Attilára azért is felfigyeltem, mert ugyanazon a napon, jan 7, született édesanyám és a húgom is.)

Gratulálok az oldalhoz, és sok sikert továbbra is!
Mindig örvendek az újdonságoknak!Annamarimoncsesz@gmail.com
(Moncsúr, 2008. 11. 28. 10:08)
Sziasztok!

Nekem az "Ő" című dal a favorit. Talán azért, mert egy kellemes emlék is fűz e számhoz- Tatán színpadra kért egy táncra a dal második versszakánál...:o)
Moncsúr


Kedvenc
(Orsi, 2008. 11. 27. 14:48)
Akkor kezdem én:)
Nekem a Kék asszony a kedvencem, már az LGT-tő is nagyon szerettem, és azért, mert olyan különös és rejtélyes dal, kicsit olyan érzéseket kelt bennem, mint Adytól a A fekete zongora című vers (bár a kettőnek semmi köze egymáshoz, csak az érzés hasonlít:)