Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


West Side Story

2009.07.25

West Side Story Veszprémben

 

     A Veszprémi Ünnepi Játékok nyitó műsorszáma, a West Side Story több mint 3000 embert csábított a Veszprém Arénába 2009. július 22-én este. Leonard Bernstein zenéje, a Budapest Operettszínház művészei és a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika voltak a biztosíték a sikerre, amely természetesen nem maradt el.

     A történet jól ismert: Shakespeare klasszikusán, a Rómeó és Júlia történetén alapul a West Side Story, amely a reneszánsz történettel ellentétben nem Veronában, hanem New York West Side negyedében játszódik. Két csapat fiatal rivalizál egymással, a Jets, melynek tagja az egyik főhős, Tony, és a Cápák, a Puerto Rico-i Bernardo vezetésével – az ő húga Maria, aki iránt végzetes szerelemre gyúl az ellenséges csapat Tony-ja. A felek közti ellenségeskedés itt is utcai harcokba torkollik, az áldozat Bernardo.  A szerelem azonban mindezeken felülkerekedik, Tony és Maria vonzalmát a gyilkosság sem tépheti szét.

     Az előadás műfaját tekintve szcenírozott koncert, a Makláry László vezényelte zenekar a színpadon foglalt helyet, amely mögött hatalmas kivetítőn képek, fényeffektek kísérték a zenét az Izzó Víziók csapatának köszönhetően. A koncert elején a musical szerzőinek képeit vetítették ki, majd később a dalokhoz illő képsorokat láthattunk: a new york-i utcák képét, a Maria című szerelmes dal közben Maria nevét vetítették ki számtalanszor, több alakban, a Miénk az éj alatt csillagok borították be a kivetítőt, az összekötő szövegeket pedig angolul jelenítették meg.

     A narrátor szerepét az Operettszínház egyik legkiemelkedőbb művésze, Szabó P. Szilveszter kapta meg.Feketébe öltözött alakja minden dal közt megjelent és mesélt, továbblendítette az eseményeket. Egyik dalt vezette át a másikba, így jött létre egy különleges előadás: kevesebb, mint egy musical, hiszen nem folyamatos eseménysor jelent meg a színpadon, de több, mint egy koncert, a narrációnak köszönhetően. Szabó P. Szilveszter nem pusztán összekötő szövegeket mondott el, mindezt megfűszerezte zseniális játékával, sajátos mimikájával, jellegzetes mozdulataival. Néha egy-egy dalban is volt szerepe, ő hozta össze a szerelmeseket, akiket Miklósa Erika és Dolhai Attila alakított.

     Miklósa Erika neve, hangja méltán ismert és elismert nemcsak Magyarországon. Operaénekesi pályafutása során számos világhírű színpadon bizonyított , de tett már kitérőt az operett világába is, a Bajadér című Kálmán Imre-darabban láthatta őt a közönség, ahol szintén Dolhai Attila volt a partnere. Szépen szól együtt a hangjuk, összecsiszolódott páros, ez nem is csoda, hiszen nem először játszottak együtt ebben a darabban mint Maria és Tony. Dolhai Attila erőteljes, fényes hangja nemcsak az Operettszínház terét tölti be minden alkalommal, szárnyalt az Arénában is. Lendületes, érzelemdús alakítást láthattunk tőle, Maria című szólója a koncert talán legszebbike volt.

  

     Kiemelkedően alakított az Anitát éneklő Janza Kata is, az America című dalt olyan lendülettel adta elő, hogy a közönségnek is kedve lett volna vele tartani. A Bernardo szerelmének szerepében tündöklő színésznő színpadi jelenléte ez alkalommal is erőteljes volt, a maximumot nyújtotta, gyönyörűen szólt  Miklósa Erikával énekelt duettjük is a koncert végén.

     Bernardo szerepében Petridisz Hrisztosz és Riffként Száraz Tamás szintén maradandó élményt nyújtott, és megemlítendők még a táncosok, akik emelték a koncert hangulatát.

     A másfél órás koncert végén felzúgó vastaps bizonyította, hogy a közönség ismét azt kapta ezektől a nagyszerű művészektől, amit várt: látványos produkciót magával ragadó hangú énekesek, színészek előadásában. Aki a szívébe zárta Bernstein zenéjét, és az Operettszínház művészeinek hangját, megvásárolhatta a West Side Sory CD-t és az előadás után dedikáltathatta is az előadókkal.

 

Zeneszerző: Leonard Bernstein
Dalszöveg: Stephen Sondheim
Szövegkönyv:Arthur  Laurents
Magyar szöveg:Miklós Tibor, Kerényi Miklós Gábor
Vezényel: Makláry László
Rendező: KERO

Maria - Miklósa Erika
Tony - Dolhai Attila
Anita - Janza Kata
Riff - Száraz Tamás
Bernardo - Petridisz Hrisztosz
Narrátor - Szabó P. Szilveszter
Fiúk - György Rózsa Sándor, Kerényi Miklós Máté, Pirgel Dávid, Sánta László, Szabó Dávid
Lányok - Baranyai Annamária, Bódi Barbara, Réder Nóra, Nagy Bea
Tánc:  Mármarosi Tünde, Zsíros Gábor

Jelmez: Böhm Katalin
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Világítás: Somfai Péter

                                                                                 L.Orsolya

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.