Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Manderley-ház asszonya

2009.06.16

 

 

A Manderley-ház asszonya- Rebecca

 

 

Az Operettszínház egy új darabot visz a repertoárjába- igaz, valamikor csak kora tavasszal várható a premier-, méghozzá a Bécsben már sikerre vitt darabot, a Rebeccát. Ennek kapcsán gondoltam, leporolom a régi filmet, amely Daphne Du Maurier regényéből adaptálódott, s amely a musical alapja is egyben.

A filmet 1940-ben vitte vászonra Alfred Hitchcock és megtalálhatók benne a rá jellemző formai jellegzetességek: titokzatos, homályos múlt, kísértés és a váratlan fordulat sem marad el. A film fekete-fehér, kissé idejétmúlt, mégis izgalommal vártam a végkifejletet, sőt, a többi hasonló filmhez képest még mindig érdekesnek találtam. A színészi játék kissé erőltetett, de azért még így is hiteles, olyannak tűnt majdnem, mintha egy színdarabot néznék, ahol a mimika, a gesztus erősebb, kihangsúlyozottabb, mint általában a filmekben.

A történet röviden: Lord Maxim de Winter felesége váratlanul meghal, az özvegy férj, hogy felejtsen, Monte Carlóba utazik, ahol megismer egy fiatal nőt, akit nemsokára feleségül is vesz. Az ifjú feleséget elviszi Manderley-be, a családi birtokra, ahol minden és mindenki az előző feleséget idézi, dicséri. Egyre nyomasztóbb a ház hangulata, úgy érzi, egyre távolabb kerül férjétől és a házvezetőnő, Mrs. Danvers is mintha állandóan az árnyékában lenne, a legképtelenebb helyeken bukkan fel a semmiből, és állandóan Rebeccát emlegeti, és nyomatékosan a tudtára is adja, hogy ő soha még csak a nyomába sem érhet.

Váratlanul előkerül az előző Mrs. de Winter holtteste is, ami azért érdekes, mert férje már azonosított egy holttestet, így újból eljárás indul az ügyben.

A múlt lassan megvilágosodik, Maxim pedig mindent elmesél feleségének, megvallva, hogy szerepe van Rebecca halálában, de nem ölte meg, egy véletlen baleset áldozata lett. Elmeséli azt is, hogy felesége hiába volt gyönyörű, bájos, kedvességével pedig mindenkit meghódított, de férjének nem tudta megadni azt a szeretetet, ami egy nőtől elvárható lenne, nem volt őszinte, az önzetlenséget hírből sem ismerte, úgy ahogy gyöngédséget sem.

Aki még nem látta a filmet, annak nem akarom lelőni a végét, de azért azt elárulom, hogy Maxim és ifjú felesége elhagyja Manderley-t, hogy új helyet találjanak közös jövőjük felépítéséhez.

 

              Szereplők:

  Laurence Olivier ( Maxim de Winter)

 Joan Fontaine ( Mrs. de Winter)

 George Sanders ( Jack Favell)

 Judith Andersen ( Mrs. Danvers)

 Gladys Cooper (Beatrice Lacy)

 

 Rendező: Alfred Hitchcock

 Nyelv: angol, magyar

 Időtartam: 130 perc

 

 

2009-06-14                                                P. Csilla

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.