Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A trónörökös

2010.01.23
Kép A trónörökös
Mi történt Mayerlingben?
 
Igazi különlegesség ez a film a Rudolffal foglalkozó alkotások között, hiszen nem a trónörökös halálával fejeződik be, hanem ott kezdődik. A történeti hűségre törekvő alkotás arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történt valójában azon a bizonyos éjszakán a mayerlingi vadászkastélyban, amikor a koronaherceg meghalt.
Két utazó, Lukács és Peters ered a rejtély nyomába, közvetlenül Rudolf halálhíre után, hiszen az újságok egymásnak ellentmondóan informálták az olvasókat szélütésről, szívszélhűdésről, de sokan gyanakodtak politikai gyilkosságra, öngyilkosságra is. Később az a hír is szárnyra kapott, hogy a trónörökös nem egyedül hagyta el az életet, hanem egy nővel, akinek kiléte sokáig homályban volt. A két útitárs sorra látogatja és kérdezi ki azokat az embereket, akiknek köze volt Rudolfhoz és akik információval szolgálhattak a körülmények tisztázásához. Megszólal a tragédia kapcsán Bratfisch, a trónörökös bizalmas kocsisa, Loschek, az inas, Moritz Szeps, az újságíró, aki nemcsak barátja volt Rudolfnak, de szövetségese is a lázító cikkeinek megjelentetésében. A szálak végül a Vetsera családhoz vezetnek, Helén bárónő visszaemlékezései lánya halálról és a hátrahagyott búcsúlevél világossá teszik, hogy Rudolf öngyilkos lett és valóban nem egyedül, hanem Vetsera Mary bárókisasszonnyal.
A koronaherceg halálának tisztázatlan körülményei állnak a film középpontjában, emellett képet kapunk Rudolf személyiségéről is, gyermekkoráról, arról, hogy nélkülöznie kellett imádott édesanyját, Erzsébet császárnét, később édesapjával, Ferenc Józseffel folytatott politikai vitákat a köztük lévő kibékíthetetlen ellentétekből fakadóan, feleségével boldogtalan volt a házassága, élete utolsó éveit betegen élt le.
A rejtély a film végére sem oldódik meg, bár a legvalószínűbb álláspont máig is az, hogy Rudolf trónörökös öngyilkosságot követett el Mayerlingben, miután lelőtte Vetsera Mária bárónőt, a teljes igazságot azonban senki sem tudja. Arról, hogy a koronaherceg nem egyedül halt meg, a Birodalom felbomlásáig nyilvánosan írni sem lehetett, sőt, még utána is hosszú évtizedekig csak Rudolf halálát kötötték Mayerlinghez, a Vetsera-lányét nem.
A film rendkívül érdekes, Szinetár Miklós rendezése és a színészek hiteles alakítása (olyan jeles művészek kaptak szerepet a filmben, mint Hirtling István, Kováts Adél, Haumann Péter, Avar István és még sokan mások) igazi élmény, közben pedig a néző elgondolkodhat, miért is halt meg Rudolf? Politikai gyilkosság áldozata lett? Vagy a szerelem halottja? Vagyis: mi történt Mayerlingben?
 
 
A trónörökös
színes magyar játékfilm (1988)
104 perc
 
Rendező: Szinetár Miklós
Forgatókönyv: Brigitte Hamann, Kurt Klinger
 
A főbb szerepekben:
Rudolf: Hirtling István
Vetsera Mária: Kováts Adél
Ferenc József: Alfred Reiterer
Erzsébet császárné: Mijou Kovacs
Vetsera Heléna: Hámori Ildikó
Hivatalnok: Haumann Péter
Lukács: Avar István

Peters: Mácsay Pál

 

2010-01-23                                               Lengyel Orsolya

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.