Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sissi

2009.05.27

Sissi

   Sissi életének filmfeldolgozásai közül az egyik legismertebb Ernst Marischka filmje, melyet 1955-ben rendezett. Erzsébet szerepében a szépséges Romy Schneidert láthatjuk, akinek neve az ’50-es évek óta e nagyszerű alakításának köszönhetően összefonódik Sissi alakjával.         A filmtrilógia bemutatja Sissi fiatalkori éveit, ahogyan Bajorországból eljut a császári udvarba a fiatal Ferenc József feleségeként.

   A rendező a szerelmi szálra fektette a hangsúlyt: kiemelt jelentőséggel bír az egész történet folyamán az ifjú császár és a császárné lángoló szerelme. Bár a valóságban egészen bizonyos, hogy nem volt zökkenőmentes kettejük kapcsolata, a filmben a „szerelem mindent legyőz” ősi elve érvényesül.

   A trilógia első része a pár megismerkedésétől az esküvőig viszi a cselekmény szálát, a második rész Sissit mint anyát mutatja be, emellett hangsúlyozza a császárné magyarok iránt érzett szimpátiáját és Andrássy Gyula grófhoz fűződő mély barátságát. Ez a rész egy gyönyörű jelenettel zárul, Sissi magyar királynévá koronázásával. A harmadik rész Erzsébet messze földön híres diplomáciai érzékét emeli ki: országok válnak bájos személyének rabjává, mellyel elősegíti férje politikai életben való boldogulását. A három rész közül ez utóbbi kicsivel borúsabb hangulatú a másik kettőnél, hiszen Sissi betegsége is előtérbe kerül, de a csodával határos gyógyulás és a könnyesen szép befejezés végül oldja a feszültséget. Sissi időskori éveit és halálát már nem dolgozza fel ez a film, így aki a happy end-et kedveli, az nem fog csalódni. Szélsőségesen pozitív Sissi-képet alakított ki a rendező, amelyben egy tökéletes, minden negatív tulajdonságot nélkülöző, így kissé talán túlidealizált királyné jelenik meg, de romantikus film révén ezt nem róhatjuk fel neki. A kosztümös filmek és szép tájak kedvelőinek igazi csemege ez a film: a kiváló színészi alakítások mellett gyönyörű ruhák, mesebeli helyszínek (Possenhoffen, Ischl, Bécs, Schönbrunn, Madeira, Korfu..) teszik igazán látványossá ezt a szép alkotást.

         

 

Sissi

osztrák romantikus film

1.      Sissi- A vidéki lány és az ifjú császár találkozása

kb. 105 perc

2.      Sissi- Az ifjú császárné – Anya és elragadó asszony

kb. 105 perc

3.      Sissi – Sorsdöntő évek Sissi és Magyarország életében

kb. 104 perc

 

 

Rendezte: Ernst Marischka

Forgatókönyv: Ernst Marischka

Operatőr: Bruno Mondi

Zene: Anton Profes

 

A főbb szerepekben:

Sissi: Romy Schneider

Ferenc József: Karlheinz Böhm

2009.05.24.                                                                      L.Orsolya

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sissi

(Balázs, 2009.05.28 20:39)

Orsi, ez ismét nagyon jó írás lett, remélem több olvasónak is sikerült felkelteni az érdeklődését a film iránt,valóban egy meglehetősen igényes alkotásról van szó.Nőknek különösen ajánlom,főként a már említett ruhák és ékszerek miatt(nem feledve természetesen a végig jelen levő romantikát).A szerzőknek és az olvasóknak is minél több ihletmerítő filmet, illetve előadást kívánok!