Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erzsébet királyné

2009.08.03

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné

 

 

„Ez az életrajz egy olyan asszonyról szól, aki nem volt hajlandó rangjához illőn viselkedni. Büszkén és sikeresen akarta megvalósítani önmagát…” – ezekkel a sorokkal kezdi nagy sikerű könyvét Brigitte Hamann, mely a Sissi életét feldolgozó művek közül az egyik legkiemelkedőbb alkotás.

A mű az eljegyzéstől a genfi gyilkosságig kíséri végig Erzsébet élettörténetét. Részletesen megismerjük a császárné házasságának minden állomását, Ferenc Józseffel való kapcsolatát a kezdeti forró szerelemtől a teljes elhidegülésig. Képet kapunk Sissi magyarokhoz való vonzódásáról, Andrássy Gyulával való különleges kapcsolatáról, mely több forrás szerint is kölcsönös, ámde plátói szerelem volt. A szerző külön fejezetet szentel Erzsébet szépségkultuszának, egészen aprólékosan ismerteti meg az olvasót azzal, hogy a császárné hogyan öltözködött, milyen nagy gonddal ápolta legendás hajkoronáját és mennyi figyelmet fordított a testére: élete végéig diétázott, rengeteget tornázott és férfiakat megszégyenítően lovagolt.

Brigitte Hamann kitér arra is, hogy Sissit milyen szoros kapcsolat fűzte az irodalomhoz. Rengeteg olvasmánya közül kedvence a Szentivánéji álom volt, szívesen élte bele magát Titánia, a tündérkirálynő szerepébe. A császárné nemcsak olvasott, hanem ő maga is írt verseket, méghozzá rengeteget: 600 nyomtatott oldal Erzsébet költői hagyatéka, melyekből jó néhányat közöl ez a könyv. Nagyra becsülte, mélységesen tisztelte Heinrich Heinét, akit mesterének tartott, versein a hozzáértő olvasó fel is fedezheti a nagy költő hatását.

Sokat megtudhatunk egyetlen fiáról, Rudolfról is, aki oly nagyon hasonlított édesanyjára: mindketten szabadelvű, szabadságra vágyó, érzékeny lelkű emberek voltak. Rudolf halála Erzsébet életére is nagy hatással volt, élete végéig fekete ruhában gyászolta halott gyermekét.

Olvashatunk utolsó éveinek „Odüsszeiájáról” is, Erzsébet élete végén rengeteget utazott, menekült az udvar, a reprezentáció nyűge, a férje elől. Egy utazás alkalmával érte a tragikus vég, az anarchista Luigi Lucheni az orleans-i herceg híján –csak hogy mindenképp arisztokrata legyen az áldozata- Sissit szúrta le egy kiélezett reszelővel.

A könyv igazi csemege minden „Sissi-rajongó” számára, hiszen hiteles, rengeteg naplóbejegyzést tartalmaz azok tollából, akik Erzsébet közelében éltek (pl. Zsófia főhercegné, Ferenczy Ida, a társalkodónő, Festetics Mária, Mária Valéria ), így több szemszögből ismerhetjük meg ezt a különleges asszonyt.

Elfogulatlan mű, leszámol a cukormázas Sissi-képpel, hűen ábrázolja a császárnét, és hogy az ábrázolás teljes legyen, a könyv végén számos képet találunk Erzsébetről. Az asszonyról, akit oly kevesen értettek meg, és akinek ez oly nagyon fájt.

 

„Titánia e világot ne járja

Emberek közt nem érti senki sem,

Százezer bámészkodó körülállja,

Suttogják: „A bolond nő itt megyen.”

Irigy rosszindulat leskel utána,

És kiforgatják, bármit is tegyen,

Térjen hát vissza ama régiókba,

Hol széplélek megannyi társ-lakója.”

 

 

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné

ford.: Kajtár Mária

a verseket ford.: Tandori Dezső

Európa Könyvkiadó, Bp. 1988

 

 

2009-07-30                                                                                                             L.Orsolya

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

irány a könyvtár.

(dius, 2009.12.27 22:17)

Szia!

Már régóta készülök elolvasni ezt a könyvet, de valami mindig fontosabb volt. Meggyőztél, most a hideg és zord téli napokon kikölcsönzöm a könyvtárból.