Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mozart párizsi utazása

2009.01.25

                                         Barabás Tibor: Mozart párizsi utazása

 

  Barabás Tibor (1911-1984) talán nem tartozik a legismertebb szerzők közé, pedig számos művész életét feldolgozta regény formájában, ez a könyv a híres zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart életútjának egy szeletét mutatja be.

A történet 1777-ben, Salzburgban veszi kezdetét, itt él Mozart szárnyaszegett madárként Colloredo Hieronymus hercegérsek szolgálatában. Wolfgang olyannyira tehetséges, hogy már kisgyerekként elkápráztatta művészetével Mária Teréziát, a francia udvart, a pápát és mindenkit, aki csak hallotta játszani – tehetsége azonban nem tud kibontakozni a szigorú Colloredo vigyázó szemei előtt.

E bezártságot nehezen bírja Mozart, ezért otthagyja a várost és Münchenben, majd Augsburgban próbál szerencsét, majd Mannheimbe megy, ahol beleszeret Fridolin Weber kottamásoló Aloysia nevű lányába. Innen azonban hamar távozik, Párizs hívogatja, de az utazás tragédiával ér véget, Mozart édesanyja, Anna-Maria Pertl meghal. Mozart élete ezzel szerencsétlen fordulatot vesz, immár félárva és szegény sorban tengődő művész, aki egyre nehezebbnek érzi sorsát.

Hiába ad hangversenyeket, megélni nem tud belőle, így hát haza kell térnie Salzburgba, vissza a hercegérsek szolgálatába. A szabadon eltöltött évek után azonban a zeneszerző nem tűri magán a béklyót, és bárdolatlan viselkedése miatt hamarosan a hercegérsek palotáján kívül találja magát, állás nélkül. A Weber-család fogadja be, Mozart pedig beleszeret régen volt szerelmének, Aloysiának húgába, Constanzéba, aki mellett megtalálja a boldogságot és feleségül veszi.

 

 

Noha tudjuk, hogy Wolfgang élete ekkor még nem ért véget, a regény kettejük esküvőjével fejeződik be. A mű végén részleteket olvashatunk Mozart levelezéséből.

 

 

A regényhez nem könnyű hozzájutni ugyan, de érdemes elolvasni, nyelvezete választékos, mégis olvasmányos, a történet pedig hűen adja vissza Mozart életének e kis darabját.

 

Barabás Tibor: Mozart párizsi utazása

Kossuth Könyvkiadó, 1957

                                                                                      L.Orsolya

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

s.teri@freemail.hu

(s.t, 2009.01.25 17:14)

Sziasztok!
Szívesen látogatom ezt az oldalt, mert mindig ad valami pluszt, új megvilágításba helyez már ismert dolgokat.
Nagyon jó volt az elgondolásotok, és remekül meg is valósítottátok.
Gratulálok és kitartást kívánok a továbbiakhoz!
Teri