Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Muzsika, tánc és mulatozás

2010.01.16

Kép   

Muzsika, tánc és mulatozás

„Várom, hogy felelj, e valcer vallomás,
amely igenre vár,
my sweeteart!”
                           (Fényes Szabolcs, Harmath Imre)

Muzsikáló pesti éjszaka, így volt ez a háború előtt is és most is. Akkor legtöbb helyen élőzene szólt és a kor nagy csillagai léptek fel minden este, hogy meghódítsák a közönségét, most legtöbb helyen modern zene szól a hightech berendezésekből és ezzel próbálják szórakoztatni a tömeget.

Nem kell szomorkodni, a zenére és színházra vágyó publikum azért ma is találhat magának egy-két kellemes helyet, hogy kielégítse a kultúra iránti éhségét ( Operettszínház, Madách Színház, Vígszínház stb…).
Gál Róbert könyve, a Muzsikáló pesti éjszaka a háború utáni időszakról szól, természetesen ejt pár szót a kezdetekről is. Dokumentumregénynek készült, de mégis van egy kis kerettörténete, ami nekem kissé összekuszált és pontosan nem is értem a lényegét, de ez nem ront rajta, ugyanis számos érdekes információ birtokába juttatja így is az olvasót.

 

  Kép  Kép

Az írás központi témája az EMKE kávéház (Erdélyrészi Magyar Közművelődési Egyesület) sorsa, ahol olyan híres nagyságok léptek fel, mint Honthy Hanna, Csikós Rózsi, Fényes Kató, Mednyánszky Ági, Záray Márta, Anita Bess, Kapitány Anni, Latabár Kálmán, Lantos Olivér, Tabányi Mihály és még sokan mások. Olyan zeneszerzők dalait adták elő estéről estére, mint: Horváth Jenő, Eisemann Mihály, Zerkovitz Béla és Fényes Szabolcs (később az Operettszínház direktora, Csikós Rózsi férje és olyan operettek zeneszerzője, mint a már sok sikert megért Maya és az Ördög nem alszik). Mindezt pedig Bogár Richárd és Pécsi Gizi táncospár tette színesebbé.
A kávéház vendégei általában művészek, írók, festők és hírlapírók voltak.
Bár az EMKE-t a földdel tették egyenlővé, de újjáépítése után és kisebb nehézségek árán- banki hitel- 1948-tól ismét fénykorát élte.
A könyv második felében rövidebb életrajzok találhatóak azokról, akik egykor az EMKE életében fontos szerepet játszottak (színművészek, énekesesek, és zeneszerzők). A biográfiák hiányosak és elnagyoltak, de azért egy kisebb képet mégiscsak kapunk a pesti éjszakák talpalávalóiból.
 
 
Kiadó: Rózsavölgyi és Társa, 2009;
Írta: Gál Róbert, Muzsikáló pesti éjszaka;
2010-01-16                                                                                                           Piros Csilla
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.