Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyugtalan ragyogás

2009.04.09

Frederic Morton: Nyugtalan ragyogás

 

 

„Tündérmese? Keserű paradoxon. Habsburg Rudolf, aki ki akarta mozdítani a bécsieket barokkos révületükből, oda volt bilincselve egy feldíszített képhez, amely még mélyebb révületbe taszította a bécsieket...”

 

 

Frederic Morton könyve a trónörököst elsősorban mint a politikában is igen jártas, liberális történelmi figurát mutatja be, szerelmi életét, Mary Vetserával, a „lóversenyek angyalaként” emlegetett ifjú hölggyel való viharos kapcsolatát kissé háttérbe szorítva – de mégsem kisebbítve annak jelentőségét.

 

1888 júliusa és 1889 áprilisa között játszódik a regény cselekménye, a helyszín Bécs, a Monarchia fővárosa, ahol a 19. században több volt az egy főre eső öngyilkosságok száma, mint a legtöbb európai városban…

 

„Azt hiszem, a legidegesebb század legidegesebb embere vagyok”- mondta a trónörökös, látva maga körül az elmaradottságot és azt, hogy a környező országokban gyorsabban folyt a modernizáció, mint a Monarchiában. Olvashatunk apjával való feszült viszonyáról, félresikerült házasságáról és viharos magánéletéről is és arról, hogy e nehéz időkben az írás volt szinte az egyetlen, ami menedéket jelentett zaklatott lelkének.

 

A koronaherceg életének utolsó esztendejét ismerhetjük meg a könyv lapjain, azokat a hónapokat, amikor a szellemileg-fizikailag teljesen legyengült Rudolf szeretője, a Vetsera-bárókisasszony oldalán, menekülve az udvar szorításából és a rá leső titkosrendőrök vigyázó szeme elől, rohamosan száguld a vég, az enyhülést hozó halál felé, amelyet a bécsi erdő szívében álló mayerlingi vadászkastélyban talál meg.

A könyv minden romantikus képzelgést mellőzve felvonultatja Rudolf halálának lehetséges körülményeit: az öngyilkosságon kívül felmerül az a lehetőség is, hogy a trónörökössel agyvérzés vagy szívroham végzett, esetleg egy szerencsétlen kimenetelű, véletlen fegyverbaleset… A Wiener Tagblatt szerint a koronaherceg pillanatnyi elmezavarban öngyilkosságot követett el, de a halálának körülményei örökre tisztázatlanok maradnak.

 

 

A könyv különlegessége, hogy Rudolf híres kortársait is bemutatja és képet ad az olvasóknak a korabeli bécsi életről – mindezt Bánki Vera fordításában.

 

 

 

Frederic Morton: Nyugtalan ragyogás

Rudolf trónörökös és a Monarchia 1888-89

General Press Kiadó, 2006                                 

                                                                                                     L.Orsolya

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.