Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pesti Broadway

2009.12.29

 

                                   

KépA pesti Broadway kiskátéja

           Surjányi J. András nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy a pesti színházi életről egy régóta hiányzó kiskönyvet állít össze. Részletesen, történelmi kitekintőkkel bemutatja Budapest saját „bródvéjét”. Mit nekünk Amerika Broadway-e, hiszen a Nagymező utca és környéke számos kiváló és régi gyökerekkel rendelkező teátrummal dicsekedhet.

A könyv egy rövid betekintőt ad az orfeumokról és arról, hogy Krúdy idejében Somossy Károly (eredeti neve. Karl Singer) volt az, aki megtanította Pestet mulatni. Az egykori Somossy Orfeum lett  később az Operettszínház (Művész Színház). Felsorolja Terézváros összes szórakozóhelyét, megemlíti az Operát, a Zeneakadémiát, a kabaréknak otthont adó épületeket és a vigalmi negyedekről is élethű képet fest.

A mű amellett, hogy alapos és érdekes, részletekbe menően ecseteli a színházi élet hátterét és fejlődését. Számos régi fekete-fehér és színes képet tartalmaz, hogy vizuálisan is kielégítse az olvasót: „Táncosnőket és hercegnőket láttunk, az urak fehér inge fénylik, virágillat tölti meg a rózsaszínű villamosfényben tündöklő termet… és a zenekarból bűbájosan hangzik a csengő-bongó orfeumzene.”(39.o.)

Kép

Az intézmények után a művészek is felsorakoznak. Megismerhetjük a  XX. század nagyjait: Kálmán Imre, Kacsóh Pongrác, Lehár Ferenc és Huszka Jenő, akik olyan művészeknek alkottak operetteket, mint Fedák Sári, Medgyaszay Vilma, Honthy Hanna, Bársony Rózsi, Rátonyi Róbert és Feleki Kamill.
Surjányi J. András megcélozta azokat, akik szeretik a színházat, de főleg a musical- és operettrajongóknak lehet érdekfeszítő olvasmány.

Kiadó: FEKETE SAS KÖNYVKIADÓ BT, 2009;
Írta: Surjányi J. András, Pesti Broadway;


2009-12-28                                                                                           Piros Csilla


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nincs

(millenium, 2010.01.02 20:46)

Olvastam, vagyis inkább néztem a könyvet, mert túlnyomórészt a képek vannak többségben. Hiányzott egy hasonló könyv.

továbbra is látogatni fogom a weboldalatok! színvonalasak az írások.

Idén is várom a beszámolókat. :)

Nagyon jó

(Nagyon jó, 2010.01.02 16:40)

Igazi és nagyon jók!

Alexandra Könyvesbolt

(P.Csilla, 2009.12.30 23:50)

Kedves Adri,

Köszönöm az érdeklődést.Én az Alexandrában vettem a könyvet, ott biztos megtalálod.

Üdv., Csilla

Hol?

(Adri, 2009.12.30 21:39)

Egész jó kis könyvnek tűnik.Hol lehet megvenni?- mert egy kisebb boltban néztem, de nem volt.

Adri

Könyv

(s.orsi, 2009.12.30 14:29)

Köszi az ajánlót,felkeltette az érdeklődésemet.Kevés könyv jelenik meg színházról, végre van mit olvasni a rajongóknak!:))

Ajándék

(N.Anna, 2009.12.30 00:14)

Sziasztok!Örülök, hhogy ajánljátok ezt a könyvet, ugyanis ezt kaptam a barátnőmtöl karáconyra. Még nem volt időm tüzetesen áttnézni, de majd hétvégén. Az oldal jó, csak írhatnátok gyakrabban.

B.Ú.É.K!
anna