Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rebecca

2009.06.14

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya

 

       Maxim de Winter, a jómódú özvegyember, felesége halála után új asszonyt visz gyönyörű birtokára. Manderley varázslatos, de legalább annyira félelmetes is az újdonsült feleség számára, aki nem tud szabadulni a halott asszony, Rebecca emlékétől, amely ott van a ház minden zugában: ruhái a gardróbban, virágai a kertben és emléke a ház személyzetének és persze a férjnek a szívében. Hősnőnk az első Mrs. de Winter vigyázó szemeit véli érezni minden lépte nyomán. A ház asszonya nem az élő Mrs. de Winter – akinek keresztnevét nem véletlen, hogy nem tudjuk meg – hanem még mindig  a halott, de mégis élő Rebecca.

Az asszony helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy a komor házvezetőnő, Mrs. Danvers gyűlölettel tekint rá, nem tűri az új feleséget imádott úrnője, Rebecca helyén. Fekete ruhás alakja, átható tekintete kísértetként űzi elbeszélőnket.

A fiatal pár boldogságára a múlt árnyain túl egy szörnyű esemény nyomja rá a bélyegét, egy hajószerencsétlenség során megtalálják Rebecca holttestét, ezzel újabb és újabb kérdések merülnek fel a nő halálának – korábban már tisztázottnak vélt – körülményeivel kapcsolatban.

A mű végére természetesen minden tisztázódik.  A történet befejezése meghökkentő, érdemes a nyomába eredni Rebecca titkának, elolvasni ezt a kissé nyomasztó, de a végletekig izgalmas regényt.

 

Fordította: Ruzitska Mária

Kiadó: Európa, (Debrecen) 1986

L.Orsolya

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.