Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rudolf- a császári udvar feketebáránya

2008.11.15

Rudolf- a császári udvar feketebáránya

 

„…Mindketten elveszítettük a fejünket. Most már testestül lelkestül egymáshoz tartozunk...”

Vetsera Mária

 

     Rudolf… róla legtöbb embernek a Vetsera Máriával való szenvedélyes viszonya jut eszünkbe, pedig ő ennél sokkal érdekesebb személy. Ennek a regénynek az a fő célja, hogy Rudolfot több oldalról is bemutassa, és az életében jelenlevő nőknek a pontos szerepét ismertesse.

     A szerző-Friedrich Weissensteiner- szerint Rudolf életében a legfontosabb nő, természetesen édesanyja Erzsébet császárnő volt, őt szerette a legjobban, felnézett rá, csodálta őt és hiányolta. Minden vágya az volt, hogy az ő csodálatos anyja közelében lehessen, az figyeljen rá, de Sisi nemcsak férjétől, hanem az idő előrehaladtával gyerekeitől is egyre jobban eltávolodott.

     Stefánia… ő lett végül Rudolf „hivatalos” választottja, akit úgy ismer mindenki, mint egy hideg, rideg, számító és szigorú feleséget. Most megtudhatjuk, hogy ez nem teljesen igaz, rajongva szerette férjét és az is őt , a kapcsolatuk elején… sőt talán nemcsak az elején, ezt hiteles levél-részletekkel is alátámasztja a könyv.

     Gizella… nővére volt az egyetlen, akivel hosszútávon szoros és bensőséges kapcsolata volt, hiszen együtt nőttek fel, „ők ketten” voltak az elhagyott, elhanyagolt gyermekek, emiatt egy erős szövetség alakult ki közöttük.

     Valéria… Sisi kedvence- ez talán már megmagyarázza kapcsolatuk hidegségét - nem volt köztük testvéri szeretet, hiszen Rudolf féltékeny volt rá, és a távolság sem segített ezen, úgy érezte, hogy anyjuk szeretetéből Valéria miatt nem jut nekik.

     Zsófia… tulajdonképpen az ő irányításával nevelték Rudolfot, akit szeretett és foglalkozott is vele, ám túl korán elkezdte a katonai nevelést, elvéve tőle a gondtalan gyermekéveket, s mindez nem tett túl jót Rudolf későbbi jellemének.

    Leopoldine Nischer… Nono, ahogy Gizellával együtt elnevezték, igen közel állt hozzá, talán azért, mert egyféle „anyapótló” volt számára, később is intenzív kapcsolatot ápoltak: levelek, látogatások formájában.

    Mizzi Caspar… ő az a nő, akiről szinte semmit nem tudunk, mert a történelem mélyen hallgat róla, pedig ő volt Rudolf nagy szerelme, ezt kapcsolatuk hosszúsága is bizonyítja- haláláig látogatta, házat vett neki, fizette számláit- és nemcsak testi, hanem lelki kapcsolat is volt közöttük, igaz a közös halál gondolatát elutasította.

    Vetsera Mária… róla hallunk a legtöbbet, pedig vele volt a legrövidebb viszonya, s egyben a legtitokzatosabb is… Mayerling-i eseményeket is próbálta a császári család eltussolni… de kevés sikerrel jártak. Számomra az derül ki, hogy nem ez volt a legszenvedélyesebb viszonya, sem a legerősebb,de az biztos, hogy a legmisztikusabb- és a musical is ezt aknázza ki.

    Aki szeretné Rudolf kapcsolatát a nőkkel és a császári udvarral jobban megérteni, annak ajánlom ezt a könnyed és olvasmányos dokumentumregényt.

 

 Friedrich Weissensteiner: Rudolf trónörökös és a nők- Erzsébettől Vetsera Máriáig

 Kiadó:Sziget Könyvkiadó, 2005

 

2008.11.15                                                                                             Írta:P. Csilla

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Csilla&Orsi

(Köszönjük!, 2008.11.20 15:45)

Köszönjük, az is a célunk, hogy igényes és olvasmányos írásokat adjunk ki a kezünkböl...reméljük sikerül.

Kedves Csilla & Orsi!

(Kleo, 2008.11.20 01:11)


Nagyon érdekesek, igényesek az írásaitok, méltók az oldal "névadójához"! Csak így tovább!
Szuper az oldal!