Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sisi, a modern nő

2010.05.16
Kép Sisi, a modern nő
 
Egy nő, aki nem a megfelelő korban született. Egy nő, aki nem tett eleget családi kötelezettségeinek. Egy nő, aki nem állt helyt a népe előtt. Egy nő, aki folyton lázadott. Egy nő, aki azt hitte, bármit megtehet… és egy nő, aki meg is tett mindent. Egy nő, aki verseket írt. Egy nő, aki tehetségében legyőzte kora műlovarnőit. Egy nő, akinek a mozgás volt a mindene. Egy nő, aki hegyeket mászott. Egy nő, aki nem más, mint Sisi. Sisi, a modern nő. Sisi, a világutazó.
Erzsébet, Ausztria császárnéja, a magyarok királynéja vajon tényleg ilyen volt? Tényleg elhanyagolta gyermekeit? Tényleg, csak azért akarta a felügyeletüket, hogy az anyósa orra alá borsot törjön? Tényleg viszonya volt Andrássy gróffal, a „szép akasztottal”? Ilyen és ehhez hasonló kérdések már régóta foglalkoztatják a Sisi iránt érdeklődőket.
Sigrid-Maria Grössing megpróbált mindennek utána járni, könyvében a hitelességre törekszik, verseket idéz Erzsébettől, leveleket Ferenc Józseftől.
Képet kapunk a Habsburg-házról, az uralkodó, Ferenc József felesége iránti mély és szenvedélyes érzéseiről, amely elkísérte haláláig, Zsófia unokáihoz fűződő kapcsolatairól, Sisi saját maga iránti imádatáról.
Pár oldalban elénk tárul Lizi- akkoriban még így hívták- gyerekkora is, a gondtalan possenhofeni évek, a laza nevelés, ami miatt jobban érthető, hogy később miért nem tudott megfelelni Ausztria kihívásainak. Miért nem tudták betörni, fegyelmezni és miért nem segített a népnek, pedig ha liberális nézeteit megosztja férjével és meggyőzi a változtatás fontosságáról, akkor igazi uralkodójukká fogadták volna.
Sisit nem érdekelte a politika, Magyarországgal való kiegyezést is csak azért vitte véghez, mert tudta, hogy így Zsófiát bosszanthatja. Makacs volt és soha nem felejtett. S főleg soha nem bocsájtott meg semmit. Legnagyobb hibája pedig az volt, hogy míg mindenkiben csak a hibát látta, addig önmagát tökéletesnek tartotta. Ő volt a XIX. századi női Narcissus.
 
Sigrid-Maria Grössing: Sisi, a modern nő

Gabo Könyvkiadó-Királyi házak sorozat

 

2010-05-16                                                  Piros Csilla
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.