Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


W.A. Mozart- a rideg valóság és romantikus musical hőse

2009.03.25

W.A. Mozart- a rideg valóság és romantikus musical hőse

 

   „…igazán a zenében létezem… W.A. Mozart” c. kismonográfiát Fritz Hennenberg készítette 1992-ben és mondhatjuk, igen alapos munkát végzett- számos irodalmat, átfogó művet, Mozart-tanulmányt olvasott el annak érdekében, hogy egy valós, reális képet mutasson be Wolfgang Amadeus Mozartról.

   „Zene, az vagyok én!”… hallhatjuk a „Mozart!” címet viselő, Operettszínház által  színpadra állított musicalben, amelynek az a célja, hogy  nagy vonalakban elénk tárja Mozart életét- idő és tér hiányában csak egy - egy korszakát­­  ismerhetjük meg –és természetesen nem felejtettek el pár romantikus elemet is belecsempészni, amely nem feltétlenül  tükrözi a valóságot.

    A darabban a kis Mozart hatalmas sikernek örvend, felnőttek garmadája veszi körül és csodálja tehetségét… ám az ő idejében ez nem egészen így volt, s mint a könyvből megtudhatjuk, gyerekkora nem volt annyira felhőtlen: a sok utazás miatt gyakran megbetegedett- legyengítették az állandó utazások-, sőt 1767 szeptemberében a himlőjárvány is utolérte és alighogy kigyógyult belőle, elkapta a nővére, Nannerl is.

   Az első operájának megírása is intrikák szövevényébe fulladt és bár kérték a császár segítségét, de az tehetetlen volt. Mozartot így már gyerekkorában is érték kudarcok, viszont 1769. december 13.-án végre 13 évesen elindul egy sikeresebb úton, a hercegérsek támogatásával elutazhatnak Olaszországba, amely szakmai szempontból szinte kötelező, mert ott a zene neves mestereit megismerhette és tanulhatott is tőlük. Az Itáliai úton érinti Veronát, Milánót, Bolognát, Firenzét, Rómát, Nápolyt és Velencét sem hagyja ki. Igaz, állandó állást nem kap - mint amiben Leopold reménykedett-, de a számos felkérés a sikerességéről és zsenialitásának az elismeréséről tanúskodott. „Egy biztos, ha fejlődése lépést tart az életkorával, csoda lesz belőle”- részlet Johann Adolf Hasse leveléből; ez is bizonyítja rendkívüli tehetségét.

   A musical a serdülő Mozartot nem mutatja be, de Fritz Hennenberg  életrajzából  megtudhatjuk, hogy igen nagy nyomás alatt volt, nem volt ideje pihenni, sem a vele egykorúakkal szórakozni, mert alighogy visszatért Itáliából Salzburgba, máris az egyház és az udvar megrendeléseinek kellett eleget tennie.

   Leopold Mozart állandóan elégedetlen volt fia sorsának az alakulásával, ezért gyakran hagyták el Salzburgot és újabb nagy városokat vettek célba, reménykedve, hogy csodagyermeke valahol egy tisztességes állást kap, biztosítva általa a jövőjét. Igaz, Salzburgba is nagy tiszteletnek örvendtek és műveinek is nagy visszhangja volt, elismerte az udvar, az egyetem, a színház, a nemesség, a polgárság és az egyház is, de ők inkább a nemességhez húztak és saját osztályukat lenézték, kerülték.

   Az Operettszínházban Hieronymus Colloredo hercegérsek egy zsarnok, Mozartot állandó felügyelet alatt tartó, semmi teret nem engedő, kegyetlen kenyéradónak bizonyul, amely teljes mértékben megegyezik az igazi hercegérsek jellemével. Leopold Mozart próbál megfelelni neki, fiát behódoltatni és folyton exkuzálni, ha valamit elkövet, de ez nem felel meg a valóságnak, mert ő is állandó harcban állt a hercegérsekkel, fiának és magának nagyobb szabadságot követelve, amelyet Colloredo már elfogadhatatlannak tartott, emiatt később el is bocsájtotta.

   Leopold közben a fiát a zongora, az orgona és a hegedű gyakorlására is állandóan ösztönözte, sőt nyelveket is tanított neki és arra is odafigyelt, hogy általános műveltsége se szenvedjen hiányt.

   Mozart, mint ahogy a színműben is láthatjuk, nem vetette meg a szórakozást sem, de az túlzás, hogy ez okozta a vesztét, szeretett farsangi bálokba és táncmulatságokba járni, imádott táncolni és szórakoztatni az ott jelenlévőket sajátságos poénjaival.

   A musicalben több eredeti, Mozart által komponált művet hallhatunk, tökéletesen beillesztve a darab hangulatvilágába, tükrözve ezzel a zeneszerző lelkiállapotát.

   Mind a darabból, mind a könyvből megtudhatjuk, hogy édesapja a Weber családdal való viszonyát nem nézte jó szemmel, ugyanis elég kétes hírnévnek örvendtek, mind az édesanya, mind a lányai. Leopoldot nem kis bosszúsággal töltötte el, hogy a fia ismét a mannheimi Weberek közelében van. Mozart, a Weber családot dicsérő levéllel próbálta édesapját megpuhítani és felkészíteni arra, hogy feleségül veszi a középső lányt, Constanzét. Igaz a házasságot zsarolással kényszerítették ki, de ő megpróbálta ezt is a külső körülményekre fogni, felmentve ezzel jövendőbeli anyósát.

   W.A.Mozart életét állandó ingadozások kisérték, állandó hullámvölgyeket élt meg, mind anyagilag, mind lelkileg, és bár Constanzéval való viszonya viharos volt, mégis soha nem szűnt meg szeretete iránta, sőt mondhatni, hogy szenvedélyes szerelemmel szerette haláláig, 1771.-ig.

   Haláláról számos feltételezés van, de egyik sincs bizonyítva: az egyik legmerészebb feltételezés szerint, kortársa, Salieri mérgezte meg- irigységből-, aki állítólag elismerte halála előtt, de már nem volt beszámítható állapotban. Még más feltételezések szerint páholytársa, Franz Hofdemel állt bosszút rajta, mert feleségével viszonyt folytatott, de a legvalószínűbb, hogy akut reumás láza volt és annak szövődményei okozták a halálát.

   Mozart 35 évesen távozott az élők sorából, viszont annyi művet hagyott hátra maga után, mely nem hagy kétséget afelől, hogy egy óriási zeneszerző volt, aki beírta magát örökre a hatatlanok táborába.

    A könyvet ajánlom minden olyan olvasónak, aki nemcsak Mozart magánéletéről, hanem főleg szakmai munkásságáról szeretne többet megtudni, pontos részletességgel számol be művei keletkezésének a hátteréről.

Könyv: „…igazán a zenében létezem… W.A. Mozart”

               Háttér Kiadó, 2002

               Fordította: Dankó Zoltán

Musical: Mozart!

               Operettszínház, Bemutató: 2003

              Rendező:Kerényi_Miklós_Gábor                                          

2009.03.25.                                                                   P.Csilla                                                                                                                                        

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.