Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elisabeth

2009.10.23

Kép

Elisabeth
 
„Nem táncolt úgy a Halállal senki, mint Elisabeth…..”
 
               Talán nincs is olyan ember, aki ne kedvelné a történelem egyik legnagyszerűbb nőalakját, Ferenc József feleségét, a bajor származású Erzsébetet, Ausztria császárnéját, Magyarország királynéját. A gyönyörű Sissi szépségével, kedvességével és veleszületett diplomáciai érzékével emberek sokaságát bűvölte el a 19. században, köztük az egész magyar népet is, nem utolsó sorban azért, mert köztudott volt róla, hogy nagy mértékben szimpatizált a magyar nemzettel.  Rengeteg „rajongója” van még ma, a 21. században is, nem csoda hát, ha legendás élete sokakat megihletett és a musical világát is meghódította.
                                                             
             A Budapesti Operettszínház művészei már 1996-ban bemutatták az Elisabeth című zenés produkciót Szegeden, amelyet a közönség azonnal a szívébe zárt és sikere az évek múltával sem lett kisebb, sőt. Most, 13 év elteltével is rengeteg nézőt vonz a színház falai közé.
A musical bemutatja Sissi életének főbb mozzanatait 16 éves korától haláláig. Tanúi lehetünk, ahogyan Bad Ischl-ben Ferenc József visszautasítja Helénét, Sissi nővérét, akit feleségül szántak neki anyáik, és helyette a tüzes, béklyókat nem tűrő Elisabethet emeli maga mellé a trónra. Azután következnek a bécsi évek, megszületnek a gyerekek, akiket Zsófia főhercegné, a zord anyós sorra elvesz Sissitől, és áthelyezi őket a kastély túlsó szárnyába, nevelésükbe sem enged beleszólni.  
A boldogtalan császárné ahogy távolodik férjétől, úgy vonzza egyre nagyobb erővel a Halál, erőt vesz rajta a betegség, orvosai tanácsát megfogadva több hónapot tölt Madeirán, majd Korfu szigetén.  
A levegőváltozás azonban nem segít, a megtört asszony végül enged a Halál vonzásának: örökre úrnője lesz az éjben.
 
 
             Kép  Janza Kata királynői kisugárzásával e néhány év elteltével is méltó Elisabeth, minden mozdulatából az az elegancia árad, amely minden bizonnyal Sissit is jellemezte. Hitelesen alakítja az engedetlen fiatal lányt, a szerelmes ifjú feleséget, a büszke, de boldogtalan anyát és végül a megfáradt asszonyt, aki emelt fővel hagyja ott a létet és adja át magát a Halál megsemmisítő csókjának. Egyik legszebb szólója az Az már nem én lennék című dal, megindító vallomás, melynek dallama halálakor is visszatér, mintegy jelképezve azt a tényt, hogy a királyné élete végig hű maradt önmagához, még ha rögösnek is bizonyult ez az út.
A szerep talán legnagyobb kihívása, hogy a történet a fiatal, szinte gyermek Sissitől az idős asszony haláláig ível, egy egész élet állomásait kell színpadra vinni, mindez remekül sikerül Janza Katának, bár kétségtelen, hogy az ifjú császárnét hitelesebben alakítja, mint a tizenéves kislányt.
 
             Szabó P. Szilveszter, „Őfelsége, a Halál”, tőle nem szokatlan módon első perctől fogva betölti a színpadot. Kíméletlen és kérlelhetetlen, talán épp ezen tulajdonságai miatt oly vonzó.  Félelmetes Halált alakít, aki végig Elisabeth nyomában jár, hiszen nemcsak hóhér, de hősszerelmes is… Magával viszi Zsófiát, a fiatal Rudolf főherceget és végül királynőjét – Sissi sorsa beteljesedik, az utolsó táncot Őfelségével kell eljárnia. Kép  
                                                                           
            Kép Egyedül Ferenc József az, akinek még hosszú évekig élnie kell, felesége és édesanyja nélkül, akik meghatározták egész életét. A császár karaktere kettős: kemény, hiszen édesanyja már kiskorától belénevelte: „Légy jég! Légy kő!, -  Zsófia főhercegné nézetei szerint uralkodni csak vasszigorral, kemény kézzel  lehet. A zord páncél azonban érző, szerelmes szívet rejt, Sissi mindennél fontosabb volt számára, érthető, hogy összetört, amikor az asszony már úgy látta, számukra nincs többé közös út, közös jövő. A Mint két gálya című duettben már a megtört császár fájdalma szólal meg. Bereczki Zoltánt láthatjuk az uralkodó szerepében, aki nagy átéléssel hozza ezt az igazán összetett figurát. A történelemkönyvekből ismert szigorú Ferenc József Bereczki Zoltán alakításában átalakul, a császár érzékenyebb oldaláról mutatkozik be.
 
 
             Az egyetlen, aki igazán közel állt Sissihez, a fia, Rudolf volt. Dolhai Attilától már nem áll távol ez a szerep, hiszen a Rudolf című musical címszerepében évek óta sikere van. Ebben a musicalben Rudolf karaktere kissé háttérbe szorul, de  kiderül róla, hogy érzékeny lelkű és lázadó, akárcsak az édesanyja. Már gyermekként hívogatja a Halál, de csak évek múlva ragadja végleg magához. A Nagyot nőtt az árnyék című duett a darab egyik kiemelkedő jelenete, amelyet nem sokkal később Rudolf főherceg szívbemarkoló halála követ. Kép
Dolhai Attila ebben a darabban is, akárcsak a Rudolfban, mély átéléssel alakítja a vívódó trónörökös karakterét.                 
                                                              
                
 
         A színen végig jelen van Luigi Lucheni, vagyis Földes Tamás, aki nemcsak Elisabeth gyilkosa, de a narrátor szerepét is ő tölti be a darabban. Az ő figurája biztosítja, hogy a néző mindig pontosan tudja, hol és melyik évben járunk éppen. Szerepe nemcsak tényközlésre szorítkozik, van benne valami ördögi, ahogy kommentálja az eseményeket – végül egyetlen szúrással végez Sissivel.
Elisabeth végleg átadja magát a Halálnak, aki egy hátborzongató csókkal szakítja el őt az élettől. Kép
 
 
 
„ Hol bíztam, hol sírtam
Volt sok könny, meg sok derű,
A világ nem értett, mert magamhoz voltam hű.
Ha bűn volt,
Ha erény,
A titok az enyém,
Mert így vagyok csak én..”
 
 
 
A főbb szerepekben:
 
Elisabeth – Janza Kata
A Halál – Szabó P. Szilveszter
Ferenc József – Bereczki Zoltán
Luigi Lucheni – Földes Tamás
Zsófia – Molnár Piroska
Rudolf – Dolhai Attila
 
 
Zene: Sylvester Lévay
Szöveg: Michael Kunze
Magyar szöveg: Müller Péter Sziámi
Koreográfia: Duda Éva
Jelmez: Velich Rita
Díszlet: Szegő György
Rendezte: Kerényi Miklós Gábor
 
 
 
 

2009.05.20.                                          Lengyel Orsolya

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Miranda Lambert Tour Dates 2019

(MiraMl, 2019.06.15 03:10)

Miranda Lambert is my favourite US singer. She is young, beautiful and charming woman in her 30s. Her voice takes me away from all troubles of this world so I start enjoy my life and listen songs created by her. Now the singer is on a Roadside Bars & Pink Guitars Tour started in September of 2019 featuring Maren Morris, Caylee Hammack and others. The concerts scheduled for the whole 2019, up to the end of November. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you love country music as mush as I, then you must visit at least one of her concert. All tour dates are available at the [url=https://mirandalambertconcertdates.com]mirandalambertconcertdates.com[/url]. Open the website and make yourself familiar with all powerful Miranda Lambert concerts in 2019!

Breaking Benjamin Concert Dates

(BreakMl, 2019.06.14 16:11)

Breaking Benjamin is my favourite rock-band of 2000s. They had so many hits! The ones I remember are 'The Diary of Jane', 'Tourniquet' and their hit 'So Cold'. These are real songs, not fake ones like today! And it is awesome that Breaking Benjamin have a tour in 2019! So I'm going to visit Breaking Benjamin concert this year. The tour dates is here: [url=https://breakingbenjaminconcerts.com]https://breakingbenjaminconcerts.com[/url]. Check it out and maybe we can even visit one of the performances together!

Chris Stapleton Tour 2020

(ChrisMl, 2019.06.13 14:26)

Chris Stapleton is my favourite US singer. His voice takes me away from all troubles of this planet and I start enjoy my life and listen songs created by his. Now he is on a All-American Road Show Tour started in May of 2019. The concerts scheduled for this year, up to the November 2. Tickets are available for all men and women with different income. If you love contry music, then you must visit at least one Chris' concert. All AMERICAN ROAD SHOW tour dates are available at the [url=https://christapletontour.com]Chris Stapleton tour Vancouver[/url]. Visit the website and make yourself familiar with all powerful Chris Stapleton concerts in 2019!

Florida Georgia Line Tour Dates

(FlorMl, 2019.06.12 18:13)

Florida Georgia Line is my favourite country music band. Headliners Brian Kelley and Tyler Hubbard are those guys that could make anyone sing along with them. It's the reason I like to attend their concerts. And - that's surprisingly beatiful - in 2019 they have CAN'T SAY IT AIN'T COUNTRY TOUR which covers all the US towns and cities. For concert info visit [url=https://fgltour.com]Florida Georgia Tour Schedule[/url].

Luke Bryan concert tour

(Lukedycle, 2019.06.10 01:43)

Luke Bryan is my favourite US contry singer. His voice takes me away from all issues of this world so I start enjoy my life and listen songs created by his mind. Now he is going on a tour in 2019. The concerts scheduled for this year, up to the mid-October. Ticket prices are moderate and available for everyone. If you love contry music, then you must visit at least one Luke's concert. All tour dates are available at the [url=https://lukebryantourdates.com]lukebryantourdates.com[/url]. Visit the website and make yourself familiar with all powerful Luke Bryan concerts in 2019!

Elisa

(Orsi, 2009.11.15 21:03)

Köszi, örülök, hogy tetszett, olvasd el az Elisabeth Szegeden címűt is, az konkrétan a szabadtéri előadásról szól, kicsit más, mint a színházban. Ha teheted, mindenképp menj el a Dóm térre megnézni egy darabot, mert fantasztikus a hangulata:)

...

(Marietta, 2009.11.14 16:41)

Nagyon érdekes a beszámolód, idén sajnos nem lehettem ott, de azt hiszem jovőre mindenképpen a Dóm téren van a helyem!

üdv., Marietta