Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rudolf- Az utolsó csók

2008.12.10
   Rudolf- az utolsó csók
 
          „Szerelemben, együtt, mindhalálig!”
 
Szerzők: Frank Wildhorn
               Jack Murphy
Rendező: Kerényi Miklós Gábor
 
 
     Kerényi Miklós Gábor ezt a darabot is kidolgozottan, kiforrottan állította színpadra, ráadásul először… 2009-ben már Bécsben is játszani fogják.
Rudolf trónörökös élete nem volt egyszerű, konfliktusmentes,… ám annál inkább sivár,szeretet nélküli. Anyja, Erzsébet állandó utazásai miatt hanyagolta, apjával pedig komoly összetűzései voltak eltérő politikai nézeteik miatt.
     A darab Rudolf életének utolsó időszakát mutatja be, Dolhai Attilával a címszerepben, aki hűen alakítja a megtört, meggyötört és végül már megfáradt Rudolfot, akinek már csak a szerelem volt a segítségére, Vetsera Mária oldalán remélte a boldogságot megtalálni.
     A musicalben csodálatos dalok hangzanak el, duettekkel fűszerezve Dolhai Attila és Vágó Bernadett tolmácsolásában.
A színpadi díszlet most sem nélkülözi a sokszínűséget, váltakozik a jeleneteknél, hol a Práterben vagyunk, hol a trónörökös dolgozószobájában, hol pedig a szigorú Ferenc József fogadó szobájában, a ruhák is korhűek, báli jelentnél rácsodálkozhatunk a fantasztikus ruhakölteményekre.
     A narrátor szerepében első szereposztásban Bereczki Zoltánt hallhatjuk, aki elénk varázsolja a piaci forgatagot, a Práter gondtalan életét, ahol csupa móka minden és ahol még Willigutot is meg lehet tréfálni egy kis apró ellenében; itt kevésbé láthatjuk a színész profi tánctudását és éneke is inkább vidám, lágy és dallamos, de így kerek a darab.
     A főhangsúly Rudolf és Vetsera Mária rövid, ám annál szenvedélyesebb viszonyán van, de közben feleségét és annak kiállhatatlan természetét is megismerhetjük.
Stefániát Nádasi Veronika alakította, és az ő száma lehetne a darab legütősebb szólója- a legnagyobbat szóló és még fokoznám, ha tudnám a megfelelő jelzőket, de ez nem sikerült neki, ez Polyák Lillától az igazi, ő ízig-vérig tombol, szinte felforr a színpad, átérezzük haragját, bánatát…
A darab szerint Mária gyermeket vár a trónörököstől és Larisch grófnő - akit a csodálatos hanggal megáldott Janza Kata alakít- segítségével be is jut szerelme dolgozószobájába, hogy közölje Rudolffal a csodálatos hírt, de legnagyobb pechére Taaffe grófba, majd Stefániába botlik,de naivan bízik megértésükben, majd megalázva, zavarodottan menekül el.
     Mielőtt a végzetes kettős öngyilkosság bekövetkezik és Mária "tervezett" elutazása előtt, még egyszer találkoznak, ahol Rudolf egy gyűrűt ad Máriának szerelme jeléül.
Mária szólója egy csodálatos hóesésben tárul szemünk el, Vágó Bernadett mindent belead és ennek eredménye egy szívet hasogató dal.
     Rudolf utolsó reménye, hogy elfogadja a magyarok kérését, hogy foglalja el a Magyarország trónját, de utóbb kiderül, hogy ők is orvul hátba támadják, elárulják őt.
     A trónörökös úgy érzi, hogy nincs már miért élnie, hogy nem ez az ő világa, a darab szerint ezért elhívja Máriát a negyedik dimenzió bálba, hogy nyíltan felvállalja a szerelmüket és ahol egymás karjaiba zuhanva halnak meg Rudolf pisztolya által.
A színműben még nagyon sok remek színésszel találkozhatunk: Földes Tamás, mint Taaffe miniszterelnök, Kerényi Miklós Máté, mint Károlyi István, Molnár Andrea, mint Mitzi (Mizzi) és Jatnyik Csaba, mint Ferenc József császár.
     A musical közelebb hozza hozzánk Rudolfot, betekintést engedve szerelmi életébe… romantika, ármány, cselszövés mind megtalálható benne.
 

„Ne bánd, hogy szíved végre ég,
Szabadon élni áldás,
Szerelem, nem más
Tégy egy próbát és ne félj.
Tárd ki a szíved, ennyi,
Halálig együtt élni,
Szerelem kell és semmi más.”

 

 
2008.12.10                                                                     P. Csilla
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gratulálok és sok sikert!

(Gratulálok és sok sikert!, 2013.01.23 16:54)

Gratulálok és sok sikert!

Re: Gratulálok és sok sikert!

(SZUPER, 2013.02.08 15:32)

IGAZ ÉS SOK SIKERT!

SZUPER

(SZUPER, 2013.02.08 15:32)

SZUPER ÉS NAGYON SZERETEM!