Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világok találkozása Szent Iván éjjelén

2008.12.15
Világok találkozása Szent Iván éjjelén
 
      Eredeti, merész és nagyon fantáziadús produkciót hozott létre az Operettszínház csapata: színpadra állították az egyik legismertebb Shakespeare-klasszikust, a Szentivánéji álmot, melynek premierjét 2008. június 25.-én, Szegeden láthatta a közönség.
Az előadással új műfaj született, worldmusical. A szóból könnyen kitalálható, hogy világzenei alapokra épül a mű: a hagyományos angolszász musical stílusjegyei mellett megtalálhatók benne a pop, rock, jazz, rap, indiai, cigány, török, román zene elemei, sőt, klasszikus és operai motívumok is.
Ez a zenei sokszínűség nagyszerűen alátámasztja a történetet, hiszen az emberek és tündérek világa is ugyanilyen változatos. Az a zűrzavar, amely felforgatja Szent Iván éjjelét, a zenei kavalkádban is megmutatkozik.
Elsőre nehezen befogadható darabról van szó, éppen a különleges sokszínűsége miatt, amely talán zavarosnak is hathat, de kellő nyitottsággal és némi ráhangolódás után nagyon is élvezhető az előadás.
       A két kulcsfigura, Oberon és Titánia cívódásaira, bosszúszomjas játszmáikra és végül könnyes kibékülésére épül a történet: kettejük viszonya és hangulata nagy mértékben befolyásolja a földi halandók sorsát. Az ő szerelmi csatározásainak esik áldozatul a négy szerelmes: Hermia, Lysander, Heléna és Demetrius.
Oberon alakítója, Szabó P. Szilveszter a tőle megszokott határozottsággal játssza a szerepét, tekintélyt parancsoló jelenség, igazi tündérkirály. Nemcsak akkor hiteles, amikor a kegyetlen férfit játssza, hanem akkor is, amikor a bűnét megbánó szerelmest. Kép
Párját, Titániát Janza Kata formálja meg, Szabó P. Szilveszterrel stabil és összeszokott párost alkotnak. Tündérkirálynőnek lenyűgöző, árad belőle a királynői elegancia. Igazi nő: szerelmes és gondoskodó, de ha a helyzet úgy hozza, éktelen haragra tud gerjedni, ennek lehetünk szem-és fültanúi akkor, amikor az egész földet büntetné megsemmisüléssel Oberon „szamaras” tréfája miatt.
Oberon kis segédje, Puck a darab egyik kulcsfigurája, Kerényi Miklós Máté formálja meg. Igazi kitörési lehetőség ez a fiatal színésznek, most biztosan az is felfigyelt rá, aki eddig még nem, ugyanis szemmel láthatóan élvezettel bújik Puck bőrébe és lendületesen formálja meg a főnöknek mindig kedvében járni akaró bajkeverő, de jószívű manót.Kép
      A földi párok közül az egyik Lysander és Hermia kettőse. Lysander szerepében Dolhai Attilát láthatjuk. A „gyüttment” fiatalember Puctal című dala (a szó egyébként a puccos taliga szókapcsolatból keletkezett szóösszevonás – bármelyik nagy nyelvújító megirigyelhetné e nyelvi leleményt J) a darab egyik csúcspontja, a közönségnek szinte kedve támadna táncra perdülni. Kép
Hermia határozott, céltudatos, de érzékeny lány, akit a nézők hamar a szívükbe zárnak és együtt éreznek vele, amikor a szerelmi kavarodás kellős közepén kétségbe esik. Vágó Bernadett alakítja a szerelmes lányt, Dolhai Attilával rutinos párost alkotnak a színpadon.
       A másik pár Demetrius és Hermia. Szabó Dávid Demetriusa meglehetősen fura figura: a mindig csak a saját külsejével foglalkozó ficsúr kegyetlenül utasítja vissza az utána futó Helénát. A viszonzatlanul szerelmes lány szerepében Peller Annát csodálhatjuk.
Üde színfolt a történetben a mesteremberek világában játszódó cselekményszál, akiknek Pyramus és Thisbe című előadása színdarab a színdarabban. A mesteremberek közül kiemelkedik a Zubolyt megformáló Bereczki Zoltán, ez a szerep lehetőséget ad arra, hogy megcsillogtassa humoros, mókázni szerető énjét. Kép
A darab erőssége, hogy a humor, a tréfa mellett vannak benne komoly, meditatív jelenetek is, így az egyensúly, amely a világot fenntartja, itt is megmutatkozik.
Igazán mély, megrázó katarzisra nem számíthatunk ennek a darabnak a megtekintésekor, hiszen ne feledjük, hogy vígjátékról van szó, mégis elgondolkodtató a jelenet, amikor a tündérpáros leveti a halhatatlanság palástját és vállalják az emberi létet, annak minden gyönyörű és gyötrelmes velejárójával.
Szép pillanat, amikor a két világ találkozik egymással, a darab bűvkörébe vonja a nézőket – akit viszont mégsem, az nyugodtan képzelheti azt, hogy az egész csak egy álom volt…..szentivánéji.
      Minden bizonnyal azonban jóval többen vannak azok, akik visszatérnek a nézőtérre, csak hogy újra hallhassák azt a bizonyos iá-t.
 
2008.12.15.                                                         Lengyel Orsolya
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.