Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Bajadér - Egy csepp India

2009.03.24

Egy csepp India

A Bajadér keleti hangulatának varázsa a nézőtéren

 
    Új köntösben láthatják a nézők az Operettszínház színpadán Kálmán Imre régen játszott, már-már kissé feledésbe merült operettjét, A Bajadért. Amellett, hogy a klasszikus operett elemei is megtalálhatók ebben a műben, nagyon újszerű, modern elemek is vegyülnek a darab szövetébe.
Már az a tény különlegessé és egzotikussá teszi a darabot, hogy az egyik főhőse, Radjami indiai herceg, aki a Kelet csábítását varázsolja a színpadra és a nézők közé. Az ifjú herceg Párizsban éli világát és komponál, miközben vár rá Lahore trónja és a házasságkötés kötelessége. Hazája iránti elkötelezettségét azonban legyűri Odette Darimonde, az ünnepelt primadonna iránt fellobbanó szerelme, aki európai származása miatt az indiai szokások szerint nem lehetne a herceg törvényes hitvese. A herceget azonban rendíthetetlen és nagyon szerelmes. Könnyű és gyors hódításokhoz szokott, de Odette elcsábításához be kell vetnie keleti csáberejét, hipnotikus képességeit, szerelemrózsáit- módszere európai szemnek talán kissé mesebeli és furcsa, de kétségkívül hatásos, Odette sem tud ellenállni Radjami vonzerejének.
    A női szíveket rabul ejtő herceg szerepét Dolhai Attila kapta, aki már nem újonc az operett világában, és ezt be is bizonyította. Radjami érett és zengő hangon szólal meg, ez a hang betölti a teret és magával ragad. Színészi játéka, prózája a megszokottnál is kiforrottabb, hitelesnek érezzük Radjami szerepében. Határozott, vonzó férfit alakít, aki pontosan tudja, hogy mit akar és azt is, hogy mire képes. Magabiztos mind az éneklés, mind a színészi játék terén, kissé ügyetlen tánca pedig kifejezetten jól áll neki, üde színfolt egy mesebeli operettben.
    Partnere, Odette Darimonde, vagyis a Bajadér szerepében látható Miklósa Erika, az ismert, sőt, világszerte elismert operaénekesnő. Hangja képzett és gyönyörű, Radjamival énekelt duettjei nagyon szépen szólnak. Prózája kissé talán gyengébb, mint a többi szereplőé. Odette, a párizsi művésznő nagyon szépen mutat az indiai herceg mellett, de hiányzik belőle az a tűz, amely szenvedélyessé tehetné szerelmüket. Hűvös szépség, igazi díva, de kicsivel több lendületet és szerelmes izzást még elbírna ez a szerep.
A primadonna-bonviván páros mellett feltűnik az operettek másik két kulcsfigurája, a szubrett-táncos-komikus kettőse. Őket Szendy Szilvi és Kerényi Miklós Máté alakítja. Élettel teli, pezsgő játékuk és már-már akrobatikus elemekkel tarkított táncos jeleneteik remekül feldobják a darabot, a közönség minden színre lépésük alkalmával várja, mivel fogja őket elkápráztatni a páros. Szendy Szilvi Marietta, a férje mellett unatkozó, és Radjamihoz vonzódó szőke feleség szerepében látható, aki végül felfedezi a Kerényi Miklós Máté által megformált Szapáry újságíróban a hozzá illő férfit.
    A fiatalokon kívül a darabban találkozhatunk a legendás Oszvald Marika-Csere László párossal is. Oszvald Marika Simone, az indiai lányok pesztrájának szerepében lép színpadra, partnere, Csere László pedig Marietta férjét, Fülöpöt játssza. Mindketten a tőlük megszokott színvonalon, dinamikusan játszanak.
Megemlítendő még a színházigazgató szerepében Jantyik Csaba, a színház titkára, Sánta László és a Parkert alakító  Dézsy Szabó Gábor.
    A jelmezek gyönyörűek, Velich Rita munkái, Indiát idézik.  Radjami herceg fején szinte a darab végéig turbánt visel, az indiai lányok pedig díszes keleti ruhákban lejtik a táncukat. A díszlet –Túri Erzsébet tervezte- egyik érdekessége az a hatalmas fekete-piros spirál, amely valóban szinte hipnózisba ejti a nézőt. A hatalmas motor valószínűleg a mai kor nézőihez hivatott közelebb hozni ezt a régi művet, de nélkülözhető lenne: tetszetős, ám valódi funkciója nincs a darabban.
    A koreográfia is különleges: Lőcsei Jenő rengeteg indiai motívummal szőtte át a táncjelenteket, amelyek megalapozzák a darab alaphangulatát.
A mű zenei világa sem a megszokott. Néhány dal már-már az opera műfajához közelíti a művet, míg a nevettető párosok dalai tipikusan operett-dalok. Vannak visszatérő dallamfoszlányok is a darabban, ilyen az Ó, bajadérom, amely többször elhangzik, egyfajta folytonosságot, körkörösséget biztosítva ezzel.
    Nagy feladatot vállalt magára az Operettszínház, hiszen hangosítás nélkül játsszák a Bajadért, de a hangzás kiváló, és bár a prózai részek helyenként kevésbé érthetőek, összességében nagyon is élvezhető a darab. Igazán szerethetővé az a különleges hangulat teszi, amellyel a mű kiragadja a nézőket a mindennapokból és a varázslatos dallamvilágnak, díszletnek és jelmezeknek, na és persze Radjami hipnotikus képességeinek köszönhetően képzeletben valóban egészen Indiáig repít.
 
Zeneszerző: Kálmán Imre
Szövegírók: Julis Brammer és Alfred Grünwald
Rendező: Kerényi Miklós Gábor
Dramaturg: Kállai István
Dalszövegíró: Müller Péter Sziámi
Zenei vezető: Makláry László
 
 
                        2009.03.24.                                                         L.Orsolya
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bajader@bajader.hu :)

(Valaki, 2010.01.02 20:19)

Nekem is nagyon tetszik A Bajadér, főleg Attila hangja nyűgözött le, nem tudok betelni vele. Emellett nagyon sok emlék is köt ehhez az operetthez.

valaki

Régi hozzászólások

(A Bajadér, 2009.11.06 21:54)

Bajadér
(Orsi, 2009. 03. 25. 07:07)

Mi is hasonlóan éreztünk a premieren:)Reméljük, továbbra is olvasója maradsz az oldalunknak és kívánunk neked minél több Attilás előadást:)


Bajadér
(gannamari74@gmail.com, 2009. 03. 24. 18:37)
Sziasztok!

Először is kösyzönöm ezt a leirast a darabról. Ott voltam a Bajadér premierjén, és egészen el voltam ragadtatva tőle. Én most jártam először az Operettszinházban, mivel Kolozsváron élek és egy picit nehéz kijárni oda előadásokra. De mindent megér ott nézni élőben egy darabot és nem felvételről! Attilát most láttam először, de ahogy énekelt, azt nem fogom elfelejteni soha. Ez az előadás örökre bennem fog élni. Hogy mit váltott ki bennem? Azt hiszem ezután, amikor csak tehetem, el fogok menni Pestre előadásra.
Én csak irigyelni tudom azokat, akik ezt gyakran meg tudják tenni!

Sok sikert nektek továbbra is az oldalho, nagyon élvezem olvasni. Csak igy tovább!

Üdv,
Annamari