Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csárdáshercegné vagy Csárdáskirálynő?

2009.11.22
Csárdáshercegné vagy Csárdáskirálynő?
  ” Te rongyos élet, bolondos élet!
Mit
ől tudsz olyan édes lenni, mint a méz?
   Te rongyos élet, bolondos élet!
Leszokni rólad, Istenem milyen nehéz!”
… a végén mindenképp kiderül, csak egy estét kell rászánni. A színházba járóknak ez egy kötelező darab, ahogy az iskolába járóknak a háziolvasmány.      
Kálmán Imrét a magyar operettek atyjának is hívhatjuk, igaz, a Csárdáskirálynő német nyelven szólalt meg először és csak később játszották magyar színpadon, 1916-ban.
Nemcsak a világon legtöbb helyen játszott operett, hanem a legtöbbször előadott is. A szövegkönyvet többször átírták, aktualizálták. 2009-ben az Operettszínház is egy felújított változattal hozta vissza a darabot világkörüli turnéjáról.
Számos ismert nóta csendül fel benne, amelyek már önmagukban is slágernek számítanak és nincs olyan ember, aki legalább egyet ne hallott volna már.
A történet is ismerős: a tiltott szerelem, mindig édesebb, „mézesebb”. Edvin, a gazdag arisztokrata halálosan beleszeret az orfeum fényes és fiatal csillagába, Vereczki Szilviába. Érzései viszonzásra lelnek, de a család nem nézi jó szemmel ezt a kis románcot. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy szétválasszák őket: hamis katonai behívó Edvinnek, fantasztikus new yorki ajánlat Szilviának. Nem esnek teljesen kétségbe, a fiú hamar megoldást talál, de nem lenne operett, ha az élet nem szólna közbe- itt ez Bóni személyében történik meg.
Félreértést félreértés ér, Szilvia elutazik, Edvin pedig kezd beletörődni sorsába-, de azért egyfolytában próbálkozik, levelek tucatjait küldi szerelmének, akitől választ nem kap.
A csúcspont a szigorú anya, Anhilte és apa, Leopold Mária által tartott estélyen következik be, ahol a sok bonyodalom kezd kibogozódni és egy újabb szerelem bontakozik ki, Stázi és Bóni között.
Az egyik legviccesebb karakter kétségkívül Bóni, Szabó Dávid szerepében, ami kissé meglepő, de nem áll távol tőle. Stázival - Szendy Szilvi- remek komikus párost alkotnak, gyakran megnevettetve a közönséget.
A primadonna Fischl Mónika, míg a bonviván Vadász Dániel. Kettejük hangja pedig nemcsak az orfeumot, de az egész teátrumot betöltötte. Nem Szilvia az egyetlen sanzonett, hanem, mint kiderül, Anhilte- alias Kuffer Hilda- is egykor közkedvelt művésznő volt, de erre nem szívesen emlékezik. Kállay Bori megformálásában tényleg igazi operettcsillag ragyog fel a színpadon.
A játék színvonalát emelte a balettkar, Gesler György és asszisztense, Pattantyús Anikó koreografálásában. Az dalokat pedig erősítette az énekkar, Kéringer László vezetésével.
Vidám, mulatságos és természetesen igazi magyar zenés produkció, amely Kerényi Miklós Gábor rendezésében született újjá, Gyarmathy Ágnes díszletei között.
Egy csodálatos este, az orfeum angyalainak a kíséretében, akik bemutatják az akkori idők füstös lokáljának valódi hangulatát.
 
2009-11-22                                                      Piros Csilla
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kép

(Kira, 2010.01.05 01:21)

Jó az írás, de rakhatnátok ide is képet.

Kira

BÚÉK

(Erika, 2009.12.31 18:47)

Boldog Új Évet Kívánok! Csak így továbbbbb!

Era

Kinek a pap, kinek a papné...

(P.Csilla, 2009.12.30 23:58)

Kedves Lavínia,

Természetesen eldöntheted, hogy neked melyik darab tetszik, és mindenkinek nem is tetszhet az összes operett. Nekem az egyik személyes kedvencem a Menyasszonytánc után. Örülök, hogy az oldalunk azért elnyerte az ízlésedet és kívánom, hogy minél többször térj be hozzánk. Boldogságban gazdag 2010-et kívánok!

Üdv., csilla

Neked is!

(P.Csilla, 2009.12.30 23:53)

Kedves Klára!

Neked is kívánunk musicalekben és operettekben gazdag, Boldog Új Évet! Bízunk benne, hogy jövőre is az oldal olvasói között leszel.

Üdv., Csilla

lavinia.h@gmail.com

(Lavi, 2009.12.30 00:10)

Nekem annyira nem tetszett, szerintem van ettől sok jobb darab is, de egyszer nézhető. De az oldal nem rossz.
További szép napot!

Lavínia

Sikeres 2010-et!

(G.Klára, 2009.12.27 22:03)

Már láttam egyszer, de most olvasva az ajánlót újból megnézném. Már nagyon várom a 2010-es évet, bízva abban, hogy jövőre is rengeteg operettet és musicalt láthatok. Sok sikert Nektek a következő évben is!!!