Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csókos Asszony- Pünkösdi Kató főszereplésével

2008.12.17
Kép Csókos Asszony- Pünkösdi Kató főszereplésével
 
„Mi muzsikus lelkek, mi bohém fiúk,
Mi széplelk
ű gazdag szegények,
Az életünk nem több csak vásári lét,
Az éveink tarka regények!
Mi kacagva sírunk a könnyünk mosoly
Az élett
ől semmit se várunk,
Mi muzsikus lelkek, mi bohém fiúk...
Csak hangulat minden minálunk!”
 
 
      Csókos asszony… egy operett, amelyet már régóta szerettem volna látni, de mindezidáig nem sikerült.
November végén végre eljutottam a darabra, melyet Böhm György rendezett, Zerkovitz Béla és Szilágyi László operettjéből.
Az operett egy kicsit távolabb áll tőlem, a musical az én „szerelmem”, de ez a mű fergeteges, „csókos” élményt nyújtott számomra.
A Thália Színház igen kedves, otthonos, családias hangulatot teremt, már csak azért is, mert kisebb térrel gazdálkodhat, emiatt a színpad is jó belátható még az utolsó sorból is.
      Az alaptörténet itt is a szerelem. A kétszeresen címszereplő Pünkösdi Kató és a bohém muzsikus Dorozsmai Pista eljegyzésével kezdődne, ha lenne vőlegény… ám nincs, ugyanis Pista elkártyázta a jegygyűrűket.
     Pünkösdi Kató színinövendék, akit kiválasztanak a „Csókos asszony” c. darab főszerepére, ezért őt ünnepli az egész Nagytemplom utca, a VIII. kerületi Józsefvárosban. Kékkovács Mara csodálatosan alakítja a bájosan, naivan szerelmes és hűséges színésznőt, aki csak az ő Pistukáját látja.
      Pistuka… azaz Dorozsmai Pista viszont kedveli az életet, a kalandokat, talán túlságosan is, ezért tudja őt a harmadrangú és kissé közönséges színésznő az eljegyzése helyett privát orfeumi fellépésre csábítani.
 Dolhai Attila óriásit alakít, ebben a darabban nemcsak a csodálatos és erőteljes hangját hallatja, olyan népszerű dalokban, mint a „Mi muzsikus lelkek” vagy az „Asszony, asszony, csókos asszony”, hanem komoly színészi képességeit is megcsodálhatjuk. Prózája is bizonyítja, hogy ő nem csak egy jó énekes, hanem fantasztikus színész is… engem nagyon meglepett az alakítása, és örülök, hogy erről a humoros és vidám oldalát is megismerhettem.
      Pistát elcsábító, lecsúszott színésznő- a többszörösen özvegy Hunyadiné lányát- Szendy Szilvi,a fiatal operett csillag formálja meg, aki brillírozik mind a táncban, mind az éneklésben, tökéletes párost alakítva, az Ibolya Edét játszó Peller Károllyal.
Peller Karcsi a darab egyik leghumorosabb figurája, az örökké éhes, ügyefogyott költő, aki mindig mindent elbaltáz, és a legkisebb nehézség elől is elmenekül. Állandó viccözönnel árasztja el a közönséget, lételeme a szereplés, Hunyadinéhoz hasonlóan. Oszvald Marika egy humorágyú ebben az darabban, korát meghazudtolóan olyan akrobatikus elemeket vet be, hogy csak csodálni lehet merészségét, energiaként robban a színpadon, ahogyan csak Ő tud.
     Az első és az utolsó felvonás is a Kubanek- házban játszódik, aki egy özvegy hentesmester Hunyadiné újabb férjjelöltje és a Katóka nevelőapja- Katókát még kisded korában találta a küszöbön, és azóta nem létezik más számára csak a kislány és a híres Kubanek-virsli.
     Katókára a „Csókos asszony”-t játszva felfigyel báró Tarpataky is, aki meginvitálja őt a Bajza utcai palotájába, de az elutasítja a meghívást.
Miután az eljegyzés meghiúsul, Kató a megaláztatástól vezérelve, tele bánattal és bosszúvággyal, mégiscsak a Bajza utcában köt ki. Báró Tarpataky estélyt tart, ahol a fellépők nem mások, mint Rica Maca és a zongorakísérője, Dorozsmai Pista.
Sok bonyodalom, izgalom és olyan csodálatos slágerek eléneklése után („Éjjel az omnibusz tetején”, „Van a Bajza utca sarkán…”,”Kár itt minden dumáért”... ) minden rendeződik és a két fiatal megtalálja az egymáshoz vezető utat. Báró Tarpataky áldását is elnyerik, akit Huszti Péter személyesít meg, és akiből csak úgy árad az úri elegancia.
     A „Csókos asszony” olyan operett, amely minden korosztálynak szól, mindenkit megmosolyogtat és megnevettet, hiszen szereplői is vegyes kort képviselnek és egyszerű józsefvárosi emberek… akár lehetnénk mi is.
 
                                                                                                                                          2008.12.17                P. Csilla
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1126 Budapest, Hertelendy u. 1/B

(Cseraljai Józsefné , 2011.02.28 21:20)

Tulajdonképpen egy dalt keresek, úgy tudtam, hogy a Csókos asszonyban hangzott el, de most elbizonytalanodtam. A "Hulló falevél, suttogva beszél,a szép tavasznak már vége..." Szüleim kedvenc nótája volt, s most nem találom sehol. Ha tudsz segíteni, hogy hol találhatnám meg, kérlek, segíts. Köszönöm.

Re: 1126 Budapest, Hertelendy u. 1/B

(Márta, 2017.01.18 17:42)

Hulló falevél Szólna Hédi ezt írja be google keresőbe.

Re: Re: 1126 Budapest, Hertelendy u. 1/B

(Márta2, 2017.01.18 17:45)

Hulló falevél Zsolnai Hédi ezt írja be a google keresőbe.