Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Operettszínház bemutatása röviden

2010.01.10
Budapesti Operettszínház
 
 
A színház egykor Somossy Orfeum néven működött, az első világháború idején bezárt, majd 1923-ban ismét kinyitott, ekkor kapta a Fővárosi Operettszínház nevet. Egy ideig Művész Színházként működött, Kabos Gyula és Bárdos Artúr igazgatósága idején, ekkor elsősorban prózai darabokat láthatott a közönség az épületben. Amikor megszűnt Budapesten a Király Színház, az Operettszínház lett az operett műfajának egyedüli otthona és céljául tűzte ki a klasszikus operett hagyományainak ápolását.
1963-tól újabb zenés műfajokat is repertoárra tűztek (pl. musical).
1966-71 között átépítették a színházat, mely 1988-ban kapta ma is használatos nevét: Budapesti Operettszínház.
Olyan legendás nevek léptek a múlt folyamán az épület színpadára, mint Honthy Hanna, Németh Marika, Feleki Kamill, Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert.
A színház épülete két híres bécsi építész –Fellner és Helmer – tervei alapján épült 1894-ben, szecessziós stílusban.  1966-ban, az átépítés sorén jelentősen megváltoztatták belső tereit, majd 1999 és 2001 között egy teljes rekonstrukció keretein belül európai színvonalú, modern színpadtechnikát telepítettek.
A színház ma 901 férőhelyes, nézőtere légkondicionált. Az épületben megmaradt néhány régi tárgy (lámpaszobrok, páholysort tartó oszlopok), ezekhez jól illik a büfé archaizáló berendezése, a márvány-és parkettaburkolat, a hatalmas tükrök, bársony kárpittal bevont falak, vagy az emeleti szoborfigurák.
A színházbelső kialakítása két belsőépítész – Siklós Mária és Schinagl Gábor – ötletei alapján történt.
Napjainkban,Kerényi Miklós Gábor direktor úr igazgatósága alatt a Budapest Operettszínház kéttagozatú színházzá vált, egyaránt jellemzi a megújult, de a tradicionális értékeket őrző operettjátszás és a modernebb vonalat képviselő, irodalmi-történelmi alapú musicalek bemutatása.
A színház külföldön is elismert, operettekkel és musicalekkel is rendszeresen vendégszerepel, koprodukcióban előadásokat hoz létre különböző városok színházaival.

Mára a Budapesti Operettszínház a Pesti Broadway központja lett, az igényes kikapcsolódásra vágyók paradicsoma.

 

Lengyel Orsolya

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.